За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.
Начало Блог За смисъла на думата чист

Въздухът и водата. Животът протича в тези две среди. От качеството и чистотата им зависи развитието му. Колко често, от деца, сме чували: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.

Дали въздухът, който влиза през отворения прозорец е чист? Дали пиейната вода, която тече от чешмата е чиста? Това са въпроси, които трябва да си задаваме по-често, и да се стремим да живеем така, че думата „чист“ да не е просто клише.

От март месец миналата година човечеството сякаш застина. Пандемията ни сложи на „стоп“, сякаш изчакваме нещо, което се движи по пътя с предимство.
Научихме се, или просто си припомнихме някои добри навици, които сме усвоили още в детската градина: да си мием ръцете редовно, да почистваме редовно помещенията, да се преобличаме, когато се приберем, и други полезни.

В дни, в които големите индустриални държави бяха обявили локдаун, и хората си стояха по домовете, сякаш Земята си отдъхна от нас.  Въздухът стана по-чист, въглеродните емисиите намаляха, появи се надежда, че екологичните цели на човечеството ще се постигнат.

Само няколко месеца по-късно, при новото завъртане на колелото в края на 2020, глобалните емисии на въглероден диоксид отново на същите нива.  Това поставя под въпрос постигането на целите на Парижкото споразумение за климата за ограничаване на глобалното затопляне.

Икономическото възстановяване успоредно с появяване на надежда у милиарди хора, че ще се върнат на работните си места, показа липса на политика за чиста енергия. Получихме категорично предупреждение, че не се прави достатъчно за ускоряване на прехода към чиста енергия в световен мащаб.

Другият огромен проблем е замърсяването на световния океан. Огромно количество пластмаса се изхвърля ежесекундно, и остатъци от нея се появяват дори в питейната вода. Освен за нашето здраве, това е „червен сигнал за нашата планета“.

Час по-ското трябва да се предприемат действия, с които да се спре замърсяването на околната среда. И това трябва да е мисия за всеки един от нас. Разделното събиране на отпадъци е възможност да станем съпричастен към съхраняването на нашата планета.

Ние, екипът на Заубер, сме готови да доставим във вашите офиси кутии за разделно събиране на отпадъци

Пишете ни, и ние ще св свържем с Вас.

Още от Блога