Водата, това богатство, дадено свише

Водата! Толкова сме свикнали с нея, че забравяме колко ценна е тя. Досещаме се, ако кранчетата стоят сухи.
Начало Uncategorized Водата, това богатство, дадено свише

Водата! Толкова сме свикнали с нея, че забравяме колко ценна е тя. Досещаме се, когато налягането в кранчетата бавно започва да спада.

Заредят ли се няколко години суша – усещаме, богатството на Водата. Усещаме и започваме да съжаляваме, че сме го разпилявали дълго време. В момента сме точно в такъв период.

Заредиха се 3 години, в които валежите от дъжд бяха далеч от нормалното, снегове почти не паднаха. На места в България повече от 9 месеца небето беше безоблачно и чисто. Радвахме се на „хубавото“ време, докато не пристигнаха новините за пресъхнали язовири. Къде поради сушата, къде поради незаконно източване и използване на питейна вода за промишлени нужди.

При злоупотреби в големи размери, виновниците лесно се откриват. Това са индустриални или селскостопански предприятия. Източването е продължавало години наред ненаказано. В тези случаи следва административно наказание, глоби и други. Водата, за съжаление, няма как да се върне обратно във водоемите.

Освен тези, доказани злоупотреби с ценния воден ресурс, в ежедневието си всеки от нас – в офиса, в семейството, и лично, пилее водата. Приемаме я като даденост, и се сещаме за нея, само когато я нямаме.
Ето няколко подбрани съвета, които едновременно ще ни дадат възможност да пестим водата и да пазим природата чиста.

Вместо да ползвате за почистване и пране на килими, постелки и други текстилни подови настилки автомивка или химическо чистене, „закарайте“ ги на бара. Барата е специално място на река. Там килими и черги, губери и други постелки, се перат без химични препарати и само от силата на падаща от високо и завихрена вода. Печелите няколко предимства: пестите от покупка на химия и услуга, и сте сред природата. Обикновено на „бара“ човек остава няколко часа. Много семейства използват това време, за да си спретнат пикник. Този начин на пране е щадящ природата. Водата се оттича в реката, и ако не сте използвали перилни препарата, то вие печелите значка „екологично пране“.

Когато приготвяте зимнина и трябва да измиете плодове и зеленчуци водата тече на воля. Един вариант да не се чувствате гузни е да направите импровизирана „чешма“ в градината, ако нямате такава за постоянно. Особено е подходящо за овощна градина. Водата от измиването на зарзавата се оттича към дръвчета, лехи и цветя. Така използвате два пъти една и съща „питейна“ вода.

В ежедневието многократно се сблъскваме с подобно добри и не толкова добри практики. Всеки път, когато посегнете към кранчето се замисляйте: колко души в света ще лиша от чаша чиста питейна вода с това измиване на ръцете.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.