Списъкът с покупки на добрата домакиня

Продължаваме със списъка, който ще ви помогне да имате подръка всичко, което е нужно, за да поддържате своя дом чист и приветлив.
Начало Блог Списъкът с покупки на добрата домакиня

Препарати за почистване на дървени повърхности. При почистване на мебелите е важно да знаем с какво е обработвано дървото – лак, матов инпрегнатор, нещо друго. Същото важи и за пода. Когато дървените повърхности са „запечатани“, дори измиване с непретенциозен препарат и след това подсушаване със суха кърпа върши работа. Препоръчваме да запомните, че колкото е по-малко водата, толкова по-добре.

Идва ред да припомним и факта, че на пазара на почистващи препарати има един висок клас, известен като „зелени препрарати“, които щадят природата.

Освен препарати за почистване във всеки дом са нужни различни видове кърпи, четки, моп, кофи и други средства.

Поръчайте си една четка „с пера“ за събиране на праха. На пръв поглед този „дивайс“ е малко театрален. В същото време, освен се почиства праха, той премахва и статичното електричество.

Кърпи от микрофибър. Обикновено са от полиестер, и за разлика от памучните не оставят петна и мъхчета или следи. Обикновено са меки и пухкави, и са подходящи за почистване на различни типове повърхности, дори полирани или боядисани.

„Дръжка“, която се удължава – телекопична. Обикновено на края на тези дръжки се захваща кърпа или нещо друго, с което ще достъгнете и най-високите и недостъпни места у дома.

Гъбички с една „грапава“ страна. Много удобни за влажно почистване и за леко изтърване на по-упорити петна по повърхности, които го допускат. Неотразим помощник в банята и кухнята.

Две „съоръжения“ за общо ползване са четка за тоалетна със съответната поставка и „вакуум“. Едва ли има дом, в който четката за тоалетна се използва и за друго, и все пак да напомним – не го правете. „Вакуум“ за отпушване на канали.

Кофа за дезинфектанти и почистващи препарати.

Моп с кърпа от микрофибър – много подходящи за всеки тип подови настилки.

Гумена шпатула – за насложени замърсявания.

Гумени ръкавици.

Далеч сме от идеята, че сме напълно изчерпателни. Предполагаме, че сме ви дали достатъчно подсказки, и вие сами ще ги допълните.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.