Рециклирането като стратегия за чиста природа

Този път ще разкажем за най-важната задача, поставена пред човеството с оптимизъм. Задачата е да съхраним планетата Земя и нейните ресурси.
Начало Uncategorized Рециклирането като стратегия за чиста природа

Този път ще разкажем за най-важната задача, поставена пред човеството с оптимизъм. Задачата е да съхраним планетата Земя и нейните ресурси.

В много източници се извежда информация за замърсеността на световния океан.

В него пластмасите ставата на много малки парченца. Те се поемат от планктона. Планктонът от своя страна е храна за много морски обитатели, които несъмнено са любимо блюдо за хората.

Съзнанието на хората се променя към добро. Поддържаме домовете си чисти, дезинфектираме колите си, използваме абонаментно почистване на офиси. Хубави навици, част от модерния начин на живот. Да поддържаме чиста планетата Земя – е новата актуална кауза на съвременния човек. Все повече придобиваме прекрасния навик да слагаме пластмасата в специални контейнери за разделно събиране на отпадъци. Увеличава се преработката на тези остатъци от нашето ежедневие за вторично влагане в производството.

Поставени по правилен начин, за което вече сме говорили, постигаме 2 цели. Първата е да пестим ресурсите на планетата. Втората е да запазим Земята чиста за идните поколения.

Един от начините на постигане на успех е домакинствата и фирм ите да се съсредоточат върху разделното събиране на отпадъци.

Чрез рециклиране се пестят енергия и ресурси. Това е един успешен процес за опазване на околната среда и водите. Освен това, чрез него се решават редица проблеми, свързани със складирането на отпадъци.

Пластмасата заема голяма част от общия обем битови и производствени отпадъци. На второ място след хартията.  Рециклирането на един тон пластмаса осигурява електричеството на едно домакинство за 2 години.

Чрез разделно събиране и рециклиране на отпадъци се пестят до 90% от природните ресурси, използвани като енергия за производството на материалите.

Кои пластмаси са подходящи за рециклиране:

  • Найлонови чанти, стреч фолио и опаковъчно фолио
  • Капачки от буркани и бутилки
  • Консервени кутии и метални кенчета от напитки
  • Пластмасови чаши, тарелки
  • Туби и шишенца от козметични или санитарни продукти
  • Кофички от кисело мляко или бутилки от прясно млякоч
  • Пластмасови бутилки от бира, безалкохолно, олио, оцет, вода и други 

Кои не са подходящи за събиране в контейнерите за пластмаса:

  • Домакински електроуреди
  • Блистери от лекарства.

Надяваме се да сме били полезни с представената информация.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.