Почистване на щори

Почистването на щори е част от услугата почистване на офиси и домове, която предлага Sauber.bg на своите клиенти.
Начало Блог Почистване на щори

Почистването на щори е част от услугата почистване на офиси и домове, която предлага Sauber.bg на своите клиенти. В следващите редове ще дадем съвети как сами да почиствате щорите си, но ако нямате това време и възможност то задължително потърсете услугите на почистваща фирма като Sauber.bg.

Щорите биват два основни вида – хоризонтални или вертикални.  Вертикалните щори се почистват с кърпа и кофа с вода. Хоризонталните щори се почистват, като се свалят от прозорците и се измият във вана. След това ги оставяте да изсъхнат и ги окачвате обратно по прозорците.

Свалянето на щорите от прозореца е трудоемка задача. Ние ви предлагаме няколко по-простички метода за тяхното почистване. Те са подходящи за щори, които не са направени от плат, а от алуминий, ПВЦ или дърво.

Първо, почистете колкото се може по-добре наслоената прах, като използвате кърпа или прахосмукачка. За хоризонтални щори, започнете от горе на долу; а за вертикални – от ляво на дясно. Имайте предвид, че често щорите не се монтират правилно и има опасност да паднат от тяхната рамка, докато ги почиствате. Ако сте решили да използвате прахосмукачка, то задължително сложете приставка с четка, а ако ще ги почиствате на ръка с кърпа то имате възможност да избирате от различни варианти като се започне от микрофибърна кърпа и стигнем до стар чорап, обърнат отвътре навън, който да нахлузите на ръката си.

На пазара ще откриете и множество метлички с пера. Те само разнасят прах и не го почистват качествено. Препоръчваме ви да избягвате тяхната употреба.

След като сте се справили успешно с натрупаната прах, е време да преминем към същинската част на почистването на щори. В купа или кофа напълнете топла вода и добавете 3 капки „веро“ или друг препарат. Въоръжете се с  микрофибърна кърпа и я изплакнете във водата. След това я изстискайте, докато остане само леко влажна. Завъртете щорите, така че да бъдат изцяло във вертикално положение, като леко ги наклоните към себе си. Започнете да ги почиствате от върха (за вертикалните) или от ляво (за хоризонталните щори). Притиснете кърпата  около всяка летва и избършете мръсотията като издърпате кърпата до другия край на летвата. Изплакнете кърпата отново във водата и ще бъдете изненадани колко мръсотия ще падне от нея. Ако по щорите има упорити петна, остатъци от мъртви насекоми и др., то ви препоръчваме да добавите малко сода бикарбонат (1 супена лъжица) към водата с верото. Содата ще ви помогнете да изчистите по-трудните петна.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.