Почистване на пералнята – можете и сами

След като разказахме за климатиците, идва ред на пералнята. Обикновено тя ни напомня с една особена миризма.
Начало Uncategorized Почистване на пералнята – можете и сами

Есента е времето, в което човек се кротва у дома и се оглежда. Слънчевите лъчи вече да по-скромни и стаята изглежда някак вехта. С няколко стръка цветя освежете пространството. Извадете зимната украса, намигнете към Коледа и се огледайте още веднъж.

Имаме толкова много домакински уреди, които приемаме за даденост. Избягваме да мислим за тях, освен ако те сами не ни напомнят. След като разказахме за почистването на климатиците, идва ред на пералнята. Обикновено тя ни напомня с една особена миризма. При правилно използване на препарати и редовно почистване, това може да се избегне умело.

Събрахме съвети и рецепти за почистване на пералня. Забележете, че за част от рецептите се казва „екологични“. Това сега е модерно.

За разлика от фурната и сушилнята, в пералнята и миялната машина слагаме използвани вещи, няма да уточняваме къде какво. Очакваме в края на съответната програма оттам да вземе чисти и ухаещи същите тези вещи.

Почистването на пералнята предотвратява миризмата и удължава нейния живот.

Започваме с еко-рецептите: почистване с оцет и сода
1 ч.ч. оцет, 1/8 ч.ч. сода, 1/8 ч.ч. вода. Разбъркайте содата и водата, докато се получи хомогенна смес и я изсипете в отделението за основен препарат на пералнята. Излейте оцета в барабана и изберете дълъг цикъл на пране при висока температура. Така ще премахнете варовикови наслоявания и евентуални плесени от пералнята по един сравнително еко маниер.

Гумените части – уплътнения, маркуч, и всичко останало, което е видимо без разглобяване, задържат вода и понякога плесенясват. Именно от там се появява  неприятната миризма – почистване с обикновен препарат за съдове и след това минаване с оцет ще реши проблема. Ако това не е достатъчно – направете паста със сода като тази по-горе и намажете гумата. След няколко часа почистете,

Истината е, че ако е хладилника ви се появи неприятна миризма, то една капачка с малко сода за хляб ще я отстрани успешно.

Ако оставяте вратата на пералнята отворена, и изваждате прането веднага след приключване на програмата, има голяма вероятност да предотвратите всички описани по-горе неприятности.
Надяваме се, че сме били полезни за домакините.

За още полезни съвети следете нашия блог.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.