В първия летен месец почистват край Созопол

В почистването ще вземат участие и професионални водолази. Поканени са да се включат в инициативата също любители на дайвинга и жители на града.
Начало Блог В първия летен месец почистват край Созопол

Черно море е сред най-замърсените водни басейни. Това е резултат от географското местоположение, бързия растеж на градове и курорти по бреговете му, активното придвижване на търговски и пътнически кораби.

Сред опасните отпадъци в морските води са микропластмасите. Те са резултат от разпада на пластмасовите отпадъци във водите на световния океан.

На 20 и 21 юни 2020 е планирана кампания за почистване на водите край о-в Св. Иван до Созопол. В почистването ще вземат участие и професионални водолази. Поканени са да се включат в инициативата също любители на дайвинга и жители на града. Целта е намаляване на битовите и други отпадъци в морето край старинния глас.

Почистените отпадъци ще бъдат депозирани върху плаваща платформа.

Учени от Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН при публикуване на резултатите от свое проучване алармираха за ниво за замърсяване на морската вода.

В летните месеци замърсители са пластмасови артикули за еднократна употреба изхвърлени от туристи: пластмасови бутилки, капачки, найлонови торбички. Към тях се прибавят фасове, пластмасови чаши и опаковки и се получава неприятна ситуация и рязко повишаване на замърсяването.

Идеята на инициаторите е почистването да стане траадиционно и сред населението да се води кампания за опазване на чистотата на Българското черноморие.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.