Мащабно почистване на речни корита

Мащабно почистване на отводнителни канали и речни корита започна в морските общини в началото на юни. Кампанията е традиция в тази част от годината.
Начало Блог Мащабно почистване на речни корита

Продължителните валежи в Източната половина на България изведоха на преден план нуждата от осигуряване на безопасност на хората в района на водните канали и реките.

Началото на пролетната кампания по почистване вече стартира в част от селата. Целта е да се обезопасят отводнителни канали, дерета, речни корита на територията на квартали и съставни селища. Отличници са от Община Бургас. Остраняват се донесени от теченията отпадъци и сухи клони. Премахва се растителност, която създава предпоставки за висока вълна. Отстраняват се паднали клони и наноси.

От пресцентъра на Общината съобщиха, че това е превантивна мярка за предотвратяване на наводнения при обилни валежи. Край село Брястовец – вече са почистени един отводнителен канал и две дерета. 

Акцията по почистване на речните корита, деретата и отводнителните канали продължава цялата година. При възникване на неподходящи метеорологични условия предварителният график може да бъде променен.

Припомняме, че в последните няколко години наводненията съпътстваха пролетните месеци. Те нанесоха сериозни щети на жилищни и стопански сгради. На места беше унищожена голяма част от реколтата.

Крайбрежието по Южното Черноморие е ниско. Това предполага по-спокойно течение на реките. Клони, наноси и растителност създават проблеми. Те са възможност за създаване на водна стена при проливни валежи.
Кметствата и населението по места се включва активно в тези дейности.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.