Акарите – нашите нежелани съквартиранти

Един от честите причинители на астматичен пристъп са домашните акари. Има ги навред – във финия прах у дома, в меките подови настилки, дори нахално наместени в леглото ни.
Начало Блог Акарите – нашите нежелани съквартиранти

В случая лошата вест е да знаеш, че не си сам в спалнята, при това с едно микроскопично същество, което може да причини задух.

Добрата вест е, че съвременният човек е намерил начин да се справи с домашните акари.

Малко повече за дребните досадници. Ако живеете в Северна Америка или в Европа, почти сигурно споделяте с тях жилището си. Те се населват в домашния прах. Знаете, че последният съществува във всеки дом, дори и в тези на най-големите чистници. Акарите са Членестоноги. Както мъжките, така и женските акари са с кръгла форма, кремавобели, с размери 420 микрометър × 320 ‎‎µm – 245 µm. Мъжкият акар живее 19-30 дни; оплоден женски акар – до два месеца и снася яйца през последните 30 дни от живота си.‎

Акарите живеят в матраци и дюшеци, в килими и чаршафи, дори в завеси и кресла. Забележете, колко е важно при почистване, особено когато в семейството живее асматик, да се има предвид наличието им.

Съвременните жилища със своите подобрения и удобства –  меки подови настилки, висококачествена многокамерна дограма, изолирани срещу влага, създават прекрасна среда за развитие на малките чудовища. Температура над 25 °C и 75% ‎относителна влажност – познато ли ви е? Най-често срещаните условия у дома са точната среда за развитие на акарите. Акарите де факто се хранят с това, което отпада от вашето тяло – мъртви кожни клетки, ползват влага от дишането, потта и слюнката на човека.‎ Отглеждани по този начин, акарите са сред най-честите източници на алергени, които причиняват астма, хрема, конюнктивит и дерматит.

Както разбирате, спасението е ограничаването на домашния прах.

Ето няколко дребни съвета: редовно почистване на праха; меките подови настилки да се сменят с твърди – балатум, ламиниран паркет, теракот; матраци и възглавници – да се подменят със специални или да се ползват непромокаеми калъфи; контролирано намаляване на влажността до 70%.

Едно от предимствата на фирмите за професионално почистване е фактът, че те са запознати със съвременните методи за борба с акари. Използването на специални препарати, на нанотехнологии и специални уреди минимизира риска от остатъчни алергени.

Още от Блога

За смисъла на думата чист

За смисъла на думата чист

От деца чуваме: да влезе чист въздух, в планината на чист въздух, да почистим дома си, да почистим нашия град, налей ми чаша чиста вода, в чистата вода на ручея.